GATTA 13EE
Chapter 21

Italy, 1400 To 1500

MULTIPLE CHOICE

1. In 1401 an important competition was held to determine the design of
the Baptistery doors for the Cathedral of Florence. Even at this early
date Renaissance traits were evident. Which of the following is one of
those traits?

a. adherence to the 14th century frame
b. a new pictorial illusionism
c. maintaining artist anonymity
d. humility of civic pride


Answer: b

2. Ghiberti's competitive panel for the Baptistery doors of the
Florence Cathedral shows classical references that reflect influences
of humanism. Which of the following is a classical reference seen on
Ghiberti's panel?

a. the drapery flowing from the body of Isaac
b. the elongated S curve of Isaac's body
c. the profusion of cloth puddled around Abraham
d. the naked figure of Isaac


Answer: d

3. In Ghiberti's Isaac and his Sons from the east doors of the
Baptistery, he arranged the figures in front of grandiose
architecture. Which of the following architects stated, "the grandeur
of the architecture reflects the dignity of the events shown in the
foreground"?

a. Michelozzo
b. Brunelleschi
c. Alberti
d. Andrea da Sangallo


Answer: c

4. Which of the following describes the Medieval narrative method?

a. presenting several episodes in a single frame
b. presenting several episodes in sequential frames
c. presenting several episodes in multiple round frames
d. presenting several episodes framed by Doric columns


Answer: a

5. Which of the following describes Ghiberti's use of the Medieval
narrative method in his Baptistery panel?

a. The figures on either side gracefully turn in opposite
directions.
b. The figures gracefully move in the same direction.
c. The figures in varying degrees of projection and postures, move
gracefully through a convincing stage space.
d. The center figures point to the sides and include them in the
dialogue.


Answer: c

6. Which of the following artists actively collected Classical
sculpture?

a. Nanni di Banco
b. Ghiberti
c. Brunelleschi
d. Gentile da Fabriano


Answer: b

7. Which of the following works represented the beginning of the process
of separating architectural sculpture from its architectural setting
or niche?

a. Bronze doors, Baptistery, Florence Cathedral
b. Portal South Transept, Chartres Cathedral
c. 13th century statues, West Front, Reims Cathedral
d. Four Crowned Saints, Or San Michele


Answer: c

8. Donatello was commissioned to create five statues for the bell tower
(Campanile) of Florence Cathedral. How did he design these figures in
relation to the height factor?

a. each figure bent from the waist and loomed over the viewer
b. with subtly calculated distortions
c. he made no adjustments at all
d. with magnified distortions


Answer: b

9. How does Gentile da Fabriano reconcile the Adoration of the Magi with
the current trends in Florentine Renaissance art?

a. He included a classical nude in the predella scene of the Flight into
Egypt.
b. He used a "modern" architectural setting for the Adoration scene.
c. The background scene of the Adoration is the classical Roman
countryside.
d. He depicted animals from a variety of angles and foreshortened their
forms convincingly.


Answer: d

10. How did Masaccio create a sense of bulk for his figures in the
Tribute Money?

a. through modeling with a specific light source outside the picture
b. through modeling with a flat neutral light
c. through modeling with an identifiable light source within the picture
d. through modeling


Answer: a

11. In Masaccio's Expulsion of Adam and Eve from Eden Adam's feet clearly
come into contact with the ground. Which of the following is the
interpretation for this?

a. It marks the Original Sin.
b. It marks the human presence on earth.
c. It marks the direction the viewer must proceed in the chapel.
d. It points the viewer toward the theme of Salvation and Redemption.
e.
Answer: b

12. In Masaccio's Trinity there is a coffered barrel-vault reminiscent of
which of the following?

a. The Baths of Diocletian
b. The Pantheon
c. A Roman triumphal arch
d. The Basilica of Constantine


Answer: c

13. In Masaccio's Trinity, he embodies two principal Renaissance
interests. One is realism based on observation. Which of the following
is the other?

a. It is the application of mathematics to pictorial organization of
perspective.
b. It is the use of antique elements as components of the work.
c.